Великден с много яйца и козунак с кондензирано мляко

Христос Воскресе!

Да ви призная, бях започнала да си мисля, че съм влязла в сатурнова дупка от рано /40дни преди рожден ден, когато не ви върви и всичко се случва не както трябва/, но след като направих няколко козунакта, цяла партида сладки с фондан, още един тестен десерт и боядисах две кори яйца, някои от тях направени със салфетка… за времето от има – няма 16 часа, може би пък съм била в грешка за сатурновата дупка.

Щях да публикувам по – рано публикацията, но компютърът ми се развали, а там бяха и всичките ми снимки… та бях малко ”в джаза” за известно време!
Надявам се, че все пак сте си изкарали добре празника, похапнали сте агнешко, козунаци, яйца и още куп неща, както традицията повелява за всеки празник 🙂 А след това да се мразим и ”от понеделник” да се храним по – нормално 🙂

Продукти:

  • 3 яйца и 1 белтък;
  • 1 жълтък с 2 с.л. прясно мляко за намазване;
  • 300 гр. захар;
  • 50 гр. краве масло;
  • 50 мл. олио;
  • 300 мл. кондензирано мляко* /подлсадено мляко/;
  • 30 гр. прясна мая;
  • 1 кг. брашно /приблизително/;
  • кората на 2 лимона;
  • 1 ампула есенция ванилия;


За плънката:

  • 2 ч.ч. орехи;
  • 1 ч.ч. стафиди;
  • 1/2 ч.ч. ром;
  • 1/3 ч.ч. сушени плодове;

*Кондензирано, но не от тези, които приличат на течна сметана, а малко по – рядките. Може и да го разредите.

Начин на приготвяне:
Разтопяваме кравето масло и към него добавяме олиото. Оставяме настрана.
Затопляме половината от кондензираното мляко и разтваряме в него маята, като добавяме и 1 ч.л. захар. Оставяме да шупне.
С телена бъркална разбиваме яйцата и белтъка със захарта, докато захарта се разтвори. Към тях прибавяме вече шупналата мая, останалото кондензирано мляко, кората на лимоните и ванилията. Разбъркваме и към тях постепенно и при непрекъснато бъркане прибавяме брашното, докато се получи тесто, което не лепне.
Започваме да прибавяме мазнината. Намасляваме ръцете и месим, докато тестото не поеме всичко. Ако тестото ви се струва меко, добавете още 2-3 с.л. брашно.
Така омесеното тесто оставяме в дълбок съд, покрит с прозрачно фолио, за да втаса и да удвои обема си. /Аз пуснах фурната на 60С градуса за 10мин и я изключих като сложих тестото вътре да втаста/.

Втасалото тесто разделяме според предпочитанията и съдовете, в които ще печем.
Оформяме, разнасяме от плънката и поставяме във формата, покрита с хартия за печене. Оставяме за повторно втасване и удвояване на обема.
Преди да сложим козунака да се пече, загряваме фурната на 170С градуса. Отгоре се мажат с жълтъка, разбит с прясното мляко. Поръсваме захар и филиране бадеми.
Печем до суха клечка.
Ако започнат да загарят отгоре, покрийте ги с алуминиево фолио.
Препоръчвам да ги печете само на долен реотан, защото с вентилатор изгарят бързо.

Да ви е сладко! 🙂
Весели празници!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s