Двоен лимонов чийзкейк с рикота

         Още докато бях в Италия, бях твърдо решена да приготвя 90% от десертите, които опитах там /и не само десертите :)/! И така се разтърсих за точната рецепта на едни лимонови десертчета, но си останах само с търсенето, защото из българските сайтове не намерих. Може би трябваше да пробвам и с чуждоезиковите, но да си призная, вече нямах особено търпение и реших да направя някаква лека импровизация между това, което искам да сготвя и да използвам за основа някоя от рецептите, които намерих. И ми се получи доста добре!

Сега няколко думи за лимона … знаете, че лимоновото дърво спада към цитрусовите. Сокът на лимона съдържа около 6-7% лимонова киселина. Лимонът е използван заради неговото антисептично действие и като антидот за редица отрови. Всеизвестно е колко много витамин С се съдържа в този плод. Аз лично не съм опитвала, но доколкото помня, чаша топла вода с малко лимонов сок сутрин на гладно, спомага за метаболизма и храносмилането, но да си призная, не мисля, че това е добра идея за хората, страдащи от язва подобен тип проблеми. Предпочитам лимоновия сок /май всъщност този от лайм/ в комбинация с алкохол, листенца мента и малко мед. … сиреч любимия ми коктейл – мохитото. А и времето му вече настъпи със затоплянето и наближаващото лято. Вече съм си абсолютно и 100% – ово на лятна вълна /без значение, че сутрин все още температурите падат до 5 градуса :)/.

На мнение съм, че лимонът може да се използва в много от летните десерти, заради освежаващия си аромат и вкус. А и какъв по – подходящ момент, ако живота ни поднесе лимони, да вземем да си направим една лимонада 🙂

Двоен лимонов чийзкейк с рикота
/за форма с основа 23см/

За основата:

  • 250 гр бисквити;
  • 40 гр. фино смлени бадеми;
  • 80 гр. меко масло;

За първия слой:

  • 175 гр. крема сирене Филаделфия;
  • 250 гр. извара;
  • 150 гр. пудра захар;
  • 2 яйца;
  • 20 гр. царевично нишесте;
  • 1 ампула ванилия;
  • 60 мл. прясно изцеден лимонов сок;

За втория слой:

  • 300 гр. заквасена сметана;
  • 150 гр. рикота;
  • 80 гр. пудра захар;
  • настъргана кората на 3 лимона;

За украса:

  • кафява захар;
  • 1 лимон;

Начин на приготвяне:
Основата се прави, както за всеки друг чийзкейк, като смесим всички съставки до консистенцията на ”мокър пясък”. Разбира се, предварително сме смлели бисквитите на ситни трохи. Разликата тук идва от това, че след като сме оформили основата във форма с падащи стени, я слагаме да се запече за 15мин на 160С градуса. Внимаваме да не изгори! След като се извади от фурната, оставяме да изстине за 10мин.

За първия /долен/ блат разбиваме крем сиренето с пудрата захар, добавяме след това двете яйца. Не спираме да разбиваме. Добавяме нишестето, сметаната, ванилията и лимоновия сок накрая. Така готовата смес се изсипва върху готовата основа и се слага за около 1 час/ 1.2 часа в предварително загрята фурна на 160 градуса до приятно позлатен цвят.
След като основния блат е изпечен, изваждаме да изстине за 15тина минути като през това време приготвяме и втория блат.
За неговата направа смесваме всички съставки в миксер и после се изсипва върху чийзкейка и се слага да се запече за 15 минути отново на 160 градуса.
След като времето за печене изтече, не бързайте да вадите чийзкейка от фурната. Изключете я и отворете вратичката за 20 минути. Когато е напълно изстинал, го приберете в хладилник за ден.

Украсата си беше чиста импровизация ”набързо” като вие може да измислите и по – добра такава. Аз овалях тънки резанчета лимон в кафява захар, която се разтопи приятно от влажността им и се получи все едно са запечени.

Да ви е сладко!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s