Една легенда за Ватикански хляб или Веригата на Св. Антонио

      Най – вероятно първата ви мисъл, когато чуете за Ватикански хляб, ще е за някое кулинарно чудо, което лекува всички болести и т.н. Но това не е съвсем така 🙂 Сигурна съм, че всеки, който има достъп до интернет поща или някакъв вид социална мрежа, се е сблъсквал с т.нар. СПАМ или послания от типа ”Това ще промени живота ти”, ако го разпространиш на 100 свои приятели.

Но Ватиканският хляб е нещо различно. Магията му не идва от вкуса, начина на приготвяне или вълшебни и трудни за намиране съставки. Идеята за хяба води началото си от Италия и се казва Веригата на Св. Антонио. В основата й е замесването на Ватиканския хляб, който всъщност прилича по – скоро на кекс и ”носи щастие” на цялото семейство. /Или поне такава е идеята/.
Има няколко задължителни условия, които трябва да бъдат спазени, за изпълнението му, което май е по – интригуващото около хляба. Първото условие е, че той трябва да бъде приготвен веднъж в живота. Защо веднъж, ще попитате? Защото, ако човек има задача да намисли само едно – единствено съкровено желание, то наистина ще бъде такова и Св. Антонио ще се погрижи за изпълнението му. Второто условие е веригата да бъде продължена. Това се случва като сместа се разделя на 4 равни части и 3 от тях се раздават на хора, които ще направят същото. Третото условие е приготвянето на хляба винаги да започва в понеделник, а процесът по изготвянето му продължава цялата седмица като се използва задължително дървена лъжица.

И така процесът е следният:
Получили сте част от сместа, дадена ви в стъклен или пластмасов затворен съд. Изсипвате сместа в голям съд /пак стъклен или пластмасов/ с капак.
Понеделник: Към сместа се добавя 250 гр. захар. Без да се разбърква. Похлупва се пак с капак и се прибира в хладилник.
Вторник: Към сместа се добавя 250 гр. прясно мляко без да се разбърква, похлупва се с капак и се прибира в хладилник.
Сряда: Добавя се 250 гр. пресято брашно и отново не се разбърква, затваря се с капак и се прибира в хладилника.
Четвъртък: Не се прибавя нищо, а се разбърква добре до получаване на хомогенна смес без бучици от брашно. Затваря се с капак и се прибира отново в хладилник.
Петък: Добавя се 250 гр. брашно, 250 гр. захар, 250 гр. прясно мляко. Разбърква се добре с дървена лъжица до хомогенизиране на съставките. Разделя се на 4 равни части, които поставяме в пластмасови или стъклени кутии и които след това ще раздадем. Раздаването им трябва да се случи до идния понеделник. Четвъртата част се прибира отново в хладилника.
Събота: Към четвъртата част се добавят 250 гр. брашно, 250 гр. олио, 3 яйца, 1 шепа стафиди, 1/2 начупен шоколад, 1 кафена чаша орехи, 1/2 ч.л. канела, 1/2 ч.л. сода,  1/2 бакпулвер, 1 пакетче ванилия. Всичко се разбърква добре и се пече в кексова форма за около 40-45мин. / Въпреки че при мен се пече 65 мин./

Внимание! Не забравяйте да си пожелаете желание в понеделник, когато започнете приготвянето на хляба.

Да ви е сладко! 🙂

Advertisements

16 thoughts on “Една легенда за Ватикански хляб или Веригата на Св. Антонио

 1. Имам два кваса за раздаване ако искате обадете ми се тел.0885518420

  Like

 2. Здравей,Елена.Имам 2 броя квас.От София съм.Ако искаш обади се.0886995446 Миглена

  Like

 3. Здравейте,
  когато се започне приготвянето на хляба продуктите съхраняват ли се в хладилник или на стайна температура?
  Получих квас, но ми звучи странно пет дни да се съхранява на стайна температура. Сега е много горещо и прясно мляко стоящо пет дни не би ли се развалило?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s