Дип от авокадо и хумус с пълнозърнести крекери

        Помните ли, че съм споменавала колко обичаме да има нещо тип ”топено сирене” за мазане, наред с природосъобразното и здравословно хранене… И всеки път, разбира се, се купува нещо мазно и тежко, което не е нито едното, нито другото от двете изброени по – горе 🙂
И както става с повечето неща, които приготвям, това също чакаше своя ред на опашката.

Този дип и безумно вкусните крекери ще намерят почетно място на масата за привържениците на вегетарианската/веганска/безмесна кухня. Двете рецепти са моя чиста импровизация, но определено останах доволна от резултата!Необходими продукти за дип от авокадо и хумус:

  • 1 брой добре узряло авокадо;
  • 180 гр. натурален хумус;
  • 7-8 броя меки маслини без костилка;
  • 1 връзка копър;
  • 90 гр. сурови обелени тиквени семки;
  • 20 гр. сурови орехи;
  • 100 гр. зелен грах /може и от консерва/;
  • 1 стрък пресен лук;
  • щипка сол;

Начин на приготвяне:
За направата му ще ви е необходим чопър или някакъв друг вид миксер/пасатор. Обелваме авокадото и обезкостяваме маслините. Слагаме граха да заври за няколко минути, колкото да омекне леко, но да запази зеления си цвят. Смесваме всички съставки в чопъра и миксираме съставките до получаване на хомогенна смес.
Според вкуса, може да се добави повече лук /да се замени с чесън/, магданоз и други подправки.
Съхранява се в хладилник, в затворена кутия.

Необходими продукти за крекерите:

  • 200 гр. фини овесени трици;
  • 30 – 40 гр. пълнозърнесто брашно;
  • 20 гр. обелени слънчогледови семки;
  • 20 гр. кафява захар;
  • 1/2 ч.л. сода;
  • 100 мл. вода;
  • 30 гр. масло;
  • 1 ч.л. сол;


Начин на приготвяне:
В касерола слагаме водата и маслото и оставяме да заври, докато маслото се разтопи напълно. В друга къпа смесваме овесените трици, кафявата захар, солта, содата, брашното и слънчогледовите семки. Тази смес се залива с водата с масло и се омесва тесто.
Разточваме върху хартия за печене и слагаме в предварително загряна фурна на 165С градуса за около 30-40мин, докато краищата започнат да потъмняват леко.  Използвайте режим на фурната с вентилатор.

След като изключите фурната, отворете вратичката и оставете още малко, докато изсъхнат още малко и станат хрупкави.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s