Торта Рафаело, но не съвсем

         Отдавна чакам подходящия момент да направя тази торта. Не защото не можех да я приготвя и без повод, но исках да мога да зарадвам някого с нея. Така и дългоочакваният ден дойде.

Преди няколко дни започнах подготовката… първият ден ми се наложи да обиколя столицата, докато набавя всички необходими продукти, а с всички тези ремонтни дейности, си е направо кошмар! Втория ден започнах с крема и на третия след няколкочасово седене в кухнята, завърших новото си произведение :))
Направи ми впечатление, преглеждайки много рецепти за този десерт, че в общи линии всяка торта, в която има кокосови стърготини, бял блат и сметанов крем, се води Рафаелова…
Опитах се да намеря автентична рецепта, но не успях и в крайна сметка се спрях на рецептата на Вероника.

Промених рецептата според моите виждания и направих една малко по – различна торта, но с основа на рафаеловата.Необходими продукти:
За блатовете:

  • 10 яйца;
  • 12 пълни с.л. захар;
  • 15 пълни с.л. брашно;
  • 1 пълна ч.л. бакпулвер;
  • 125 гр. меко масло;
  • 2 ампули ванилия;

За крема:

  • 500 гр. течна сладкарска сметана;
  • 125 гр. меко масло;
  • 300 гр. бял сладкарски шоколад;
  • 5 с.л. сухо мляко;
  • 150 гр. кокосови стърготини;

За сиропа:

  • 1 ч.ч. кристална захар;
  • 1 ч.ч. вода;

За декорация:

  • Бонбони ”Рафаело”;
  • 1 кг. тъмен фондан;
  • 400 гр. бял фондан;

Начин на приготвяне:
Разбиваме всички яйца на пяна и добавяме на части захарта, без да спираме разбиването.  След като са се смесили добре, прибавяме малко по малко брашното с бакпулвера. Прибавяме и двете ампули ванилия и накрая мекото масло. Миксираме всички съставки до хомогенизиране.

Намазваме с масло тава с диаметър около 26 см. с хартия за печене и включваме фурната на 180С градуса. След като е напълно загряла, разделяме сместа на 4 равни части изпичаме всеки блат за около 10-12мин. Блатовете не трябва да потъмняват! Можете да поверявате дали са готови с клечка /препоръчвам!/
Оставяме всеки блат да изстине върху метална решетка и чак тогава отлепяме хартията за печене.

Приготвяме захарния сироп и го оставяме да изстине добре.
Започваме с крема като разбием сметаната до пухкавост, след това добавяме мекото масло и миксираме още веднъж.
В метален съд разтопяваме на водна баня белия шоколад. След като е напълно разтопен, сваляме от котлона и докато е още топъл, изсипваме 5те супени лъжици сухо мляко и разбъркваме.
Оставяме да изстине и след като това стане, го смесваме при постоянно бъркане със сметаната. Прибавяме кокосовите стърготини и разбираме отново.
Може да добавите пудра захар, ако кремът не ви се струва достатъчно сладък, но аз не сложих.

Сглобяването на тортата следва, както знаете. Слагаме блат, сиропираме, мажем с крем и повтаряме процедурата. Най – горният блат само се сиропира. Оставяме тортата за около 30 – 40мин. в хладилника.
Разстиламе фондана и го поставяме върху тортата. Оформяме по желание 🙂
Съхранявайте тортата в хладилника.

Да ви е сладко! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s