Ябълков пай, мини версия и автомобилни неволи

            Днес денят беше изключително дълъг! Планът беше да правя торта – дъга за малкия ми племенник, но уви, денят беше приготвил ”по-приятни” изненади за мен. Пътувайки към мястото, където щях да приготвя тортата и да зарадвам малкото злато, чух шум и усетих, че става нещо с колата. Отбих и гумата ми беше почти напълно спаднала от един голям пирон, забит в нея. Стана ми ясно, че тортата няма да я бъде днес… Час и половина по – късно, няколко счупени нокътя, мръсни дрехи и още толкова мазоли по ръцете и с помощта на роднина, който се отзова, гумата беше заменена с резервната. Малко след това вече бях в сервиза, където я залепиха и сложиха на мястото й.
Доста поучителна история, изводът от която беше, че колкото и да има желание, никоя жена не би могла да си смени гумата, освен ако няма мъжка сила 🙂 

Когато се прибрах вкъщи, бях все още решена да започна тортата. Но останах само със започването и готов крем. Толкова ме боляха ръцете и бях капнала от двучасовата борба с гумата, че беше непосилно да продължа. Е, и утре е ден 🙂 Стискайте ми палци!!

И тъй като бях обещала вече рецептата за вкусния ябълков пай на страницата ми тук, ето я и нея 🙂

Необходими продукти:
За тестото: 

  • 125 гр. масло;
  • 1 ч.ч. пудра захар;
  • 1 пакетче бакпулвер;
  • 100 мл. прясно мляко;
  • 1 яйце;

За плънката:

  • 1.5 кг. ябълки;
  • 150 гр. стафиди;
  • 130 гр. захар;
  • 100 мл. бяло вино;
  • 2 ч.л. канела;

Начин на приготвяне:
Маслото и пудрата захар се разбиват до побеляване. Прибавяме пресятото брашно с бакпулвера, разбъркваме, докато маслото поеме брашното. След това счупваме яйцето и бъркайки, добавяме и прясното мляко.
Омесваме тестото и се оставя в хладилник за около 30тина минути. Изваждаме го и отделяме 1/6та, която ще използваме след това за украсата върху пая.
Разточваме върху набрашнен плот кръг, малко по – голям от тавата, в която ще печем. Толкова голям, че да може да покрие и страните.
Така оформеното тесто, слагаме в предварително намаслена и поръсена с брашно тава.

Сега е време да приготвим и плънката. Малко масло се загрява със захарта и се оставя да се карамелизира на слаб обън. Не искаме карамелът да загори!
Ябълките се обелват внимателно и се нарязват на по – едри парчета.* Изсипват се в карамела за 10тина минути да се задушат и след това изсипваме виното, канелата и стафидите. Разбъркваме и оставяме на тих огън за 15 минути.
Виното вече трябва да се е поизпарило. Отцеждаме ябълките и ги оставяме да изстинат.** След това плънката се изсипва върху тестото.

С отделената 1/6та от тестото оформяме и изрязваме ”капачето” на пая и го поставяме отгоре върху плънката.
Печем на предварително загряна фурна на 190-200С градуса за около 45 минути до готовност. Ако печката го позволява, на горен и долен реотан.

* Ако нарежете ябълките на малки парчета, те ще станат на каша при варенето.
** Ако не е изстинала напълно плънката, тестото за ”капачето” ще се размекне и няма да можете да оформите украсата.

За мини пайчетата процедурата е абсолютно същата, с разликата, че на тях им трябват до 25-30 минути за изпичане.

Поднасяме с топка сладолед с орехи 🙂

Да ви е сладко!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s