Маслени бадемови сладки или сладки линцер

       Миналата Коледа бяхме на едно невероятно място, намиращо се в северозападни Родопи. Сгушено в планинските масиви наоколо, покрито с бял сняг, разположено на двата бряга на реката, която минава през него. С множество мостчета над реката, датиращи още от Средновековието и страхотни места за разходка.

http://cakeandpancake.blogspot.com/2014/02/blog-post_14.html
Традиционно и Коледно, се разнасяха всякакви ароматни гозби, но аз като един пристрастен сладкар, вниманието ми грабнаха едни сладки, които за сметка на външния си вид, който не беше нищо особено, вкусът и ароматът бяха невероятни! Веднага поисках рецептата от милата домакиня, долетяла далеч от Виена, за да празнува с близките си хора празниците 🙂 Оказа се, че това са сладки линцер, чиято рецепта дължим на австрийската кухня.

Не само е изключително лесна, а и продуктите не се намират трудно. В традиционните сладки линцер се добавят ароматни подправки като кардамон и канела, но аз ги пропуснах, защото миризмата на бадеми е достатъчна.

Продукти:

  • 90 гр. фино смляни бадеми /или орехи/;
  • 140 гр. меко масло;
  • 50 гр. захар;
  • 180 гр. брашно;
  • 1 жълтък;

Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки в купа и бъркайте, докато се получи меко тесто. Оставя се да почине поне час. Замесва се още веднъж и се разточва с дебелина около 0.7см. Изрязват се формички и се слагат да се пекат върху хартия за печене на предварително загряна на 180С градуса фурна за около 8мин.
Оставят се да поизстинат за няколко минути и се отлепят от хартията за печене.
Да ви е сладко 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s