Кюнефе

         Миналото лято за първи път опитах този известен турски десерт кюнефе и адски много ми хареса! Все се канех да го направя, но така и не ми оставаха 30тина минути… Не знам дали сте привърженик на безпардонно сладките сладкиши, но този си заслужава! Кюнефето прилича на добре познатия ни кадаиф и също като него се сиропира, но с това приликите се изчерпват. В кюнефето са съчетани сладко и солено, придружени от аромат на масло и лимон. Приготвя се изключително лесно и за по – малко от час можете да си устроите празник на сетивата! 🙂 Ако съм събудила интереса ви, вижте рецептата 🙂

Продукти:
  • 1 пакет кадаиф /около 400 гр./;
  • 200 гр. моцарела;
  • 70 мл. лимонов сок;
  • 2 ч.ч. вода;
  • 2 ч.ч. захар;
  • масло за намазване;
  • 80 гр. суров шам фъстък;
  • 10 гр. кафява захар;
  • Мед или сладолед при поднасяне – по желание;
Приготвяне:
      
        Тъй като аз не намерих хубав и пресен кадаиф, използвах по – масово разпространените, но пак се получи. При кюнефето е хубаво да се разчепка кадаифа и да се раздели на две равни части, между които по – късно ще сложим моцарелата. Аз направих друго. Изваждайки кадаифа от опаковката, той започна да се рони, поразроних го още малко и така направих импровизираната основа за моцарелата. И така разронения кадаиф го отделяме.
        Препотъчвам първо да си направите сиропа, за да има време да изстине. Той се прави като се смесят водата и захарта и оставим в тенджерка да ври около 10тина минути. Накрая добавяме и лимоновия сок. Можете да добавите и малко лимонова кора, по избор. Оставете да изстине добре.
        За приготвянето на останалата част намазваме обилно с масло тиган, който загряваме на среден огън и слагаме основата за кюнефето /разронената част от кадаифа/, притискайки с ръце, за да слегне. Изпичаме за няколко минути като внимаваме да не прегори и обръщаме да се запече по същия начин и от другата страна за минутка – две. Запичаме по същия начин и другата част от кадаифа.
         Все още топли, връщаме основата в тигана на слаб огън и разпределяме накъсаната моцарела отгоре и добавяме горната част от кадаифа, за да може моцарелата да се разтопи добре от топлината на двете части.
         Докато е още топъл, изливаме студения* сироп отгоре и поръсваме със ситно нарязан суров шам фъстък и кафява захар. Може да се поднесе и с топка сладолед. Аз се спрях на няколко лъжици ментов мед, който допринесе с приятен аромат 🙂
        * Много е важно сиропът да е напълно изстинал! Решаващата комбинация е топъл кадаиф и студен сироп!
Advertisements

One thought on “Кюнефе

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s