Карамелен флан

         Рецептата за т.нар. ”флан” бива намерена още в древен Рим. Известни с многобройните си рецепти, римляните отглеждали кокошки с главната цел да имат на разположение пресни яйца. В един момент, обаче се оказало, че те имали яйца в излишък. Оповавайки се на добрите си кулинарни умения, те решили, че ще използват яйцата в комбинация с крем или някакво мляко и така се появил яйченият крем. Първоначално той не бил сладък, но това положило началото на един от най – известните рецепти от Римско време. Това, което ми грабна вниманието, е че римляните не спряли дотам, а измислили дори рецепта на змиорски флан /не съм търсила такава рецепта:)/.
В прехода между древността и средновековието, след многократни размирици и войни, флан все пак оцелял, претърпявайки своята метаморфоза, но ”изплувайки” като едно почти напълно ново ястие, което включвало захар и различни аромати. Нашата дума за плодова пита всъщност произлиза от латинското ” flado “, което означава, питка, и която била ” flaon ” в Стария френски език.


         На по – късен етап флан се разпростира на запад, където испанците култивират рецептата за сладкия яйчен крем, обикновено правен с карамелизирана захар. Сместа е удоволствие за мнозина. 
        Откривателят на Америка, Христофор Колумб, помогнал за разпространението на яйчения крем като в днешно време е станал любим десерт в Централна и Южна Америка.
        В Мексико флан се е асоциирал с богатство и престиж. Само богатите можели да си позволят това вкусово ”празненство”.

В Англия пък добавят тестени кори, ядки и плодове за направата на ”плодовата пита”.
Въпреки многото си разновидности, карамеленият флан е останал като един от най – запомнящите се и желани десерти.


Надявам се да ви е била интересна информацията, която успях да намеря :))
А ето и моят вариант на Карамелен флан….


Продукти: 

  • 4 яйца;
  • 100 гр. кокосови стърготини;
  • 1-2 ампули есенция ром или кокос;
  • 5-6 с.л. захар;
  • 1 кутия кондензирано подсладено мляко /397 гр./
  • 400 гр. кокосово мляко;

Начин на приготвяне:
         Отделяме жълтъците от белтъците. В купа разбиваме белтъците на твърд сняг и ги оставяме настрани. В друга купа разбиваме жълтъците и към тях добавяме кондензираното и кокосовото мляко, следвани от есенцията ром /кокос/. След като се хомогенизират, добавяме и кокосовите стърготини. 
         Внимателно и на няколко пъти изсипваме белтъците към млечната смес и разбъркваме, докато се смесят добре.  
         Захарта се карамелизира и леко се изсипва във формата за кекс /за предпочитане тефлонова или силиконова/. Отгоре изсипваме сместа с яйцата и печем на водна баня на 160С – 170С градуса за около час или до златисто. След като е изпечен, изключваме фурната и оставяме за около 5-10мин на отворена врата.
         След като изстине, може да се извади. Съхранява се в хладилник.




Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s