Хляб с лимец и микс от семена

         В днешния модерен свят сме свикнали да получаваме всичко бързо, лесно и на ниска цена. Има широко производство на заместители на полезните храни. Тези т.н. заместители, получени след многокрани обработки, добавяне на пестициди и генномодифицирани организми, за по – голяма продукция, са всичко друго, но не и в полза на здравословното хранене.
Допреди няколко години хората, решили да се хранят природосъобразно бяха недоразбрани. Сега те не са единици и бих казала, че последователите им са многобройни. Сещам се за един лош пример на хранене, който е довел до проблеми със заслъстяване на цяла една нация. Южната ни съседка Гърция, която допреди 1-2 десетилетия беше страната с най – здравословен начин на живот, сега са в Топ 10 на най – бързо затлъстяващата нация. Ако се интересувате защо е така, можете да отворите произволно видео в интернет и ще разберете. Тя е пример за това как в желанието си водим забързан и модерен живот, обръщаме все по – малко внимание на храната си, което безвъзвратно и стопроцентово довежда до сериозни здравословни проблеми.        В желанието си да се върнем към начина на хранене на дедите ни, преоткрихме зърнените култури. Лимецът е една от най – старите храни на човечеството. Една много издръжливо растение, което може да оцелява върху много бедна почва, там, където е немислимо да се отглежда пшеница. В него се съдържат почти всички полезни вещества, от които се нуждае човешкия организъм, за да е здрав. Сравнявайки го с модерните зърнени храни, лимецът съдържа повече протеин, минерали и витамини от група B.
Зърното на лимеца и неговите ценни качества:
– Ключови за живота минерални вещества, калий, магнезий, калций, цинк, желязо и фосфор;
– Не съдържа холестерол;
– Съдържа повече витамин Е и антиоксиданти, които имат отношение към ”обезвреждането” на свободните радикали;
– Подобрява кръвните показатели и поддържа добро състояние на тъканите;
– Има отношение и в поддържането на здрава опорно-двигателна система.
– За тези, които страдат от непоносимост към пшеничния глутен, лимецът се оказва подходящ заместител.

Сигурна съм, че могат да бъдат намерени още много данни за лимеца, но сега нека ви представя и най – вкусния хляб от лимец, който имах удоволствието да направя и опитам!Продукти:

  • 100 гр. натрошено сирене;
  • 1 яйце;
  • 1 ч.ч. кисело мляко / поне 2.9%/;
  • 80 мл олио;
  • 1 ч.л. сол;
  • 1 ч.л. сода;
  • 2 ч.ч. бяло брашно;
  • 2 ч.ч. брашно от лимец;
  • 1 ч.л. захар;
  • 1/2 ч.ч. микс от семена по избор;


Начин на приготвяне:
Пресяваме бялото брашно в тава и добавяме брашното от лимец, за да се смесят. Прави се кладенче и добавяме натрошеното сирене, яйцето, олиото, солта, содата, угасена в киселото мляко, захарта и част от семената.

Замесваме меко тесто, което трябва да остане леко лепкаво. Добавяме брашно, ако е необходимо и оставяме тестото да си почине за около 20 – 30мин.

Загряваме фурната на 200С градуса. Оформяме хляба в желана форма и поставяме в тава, постлана с хартия за печене. Печем до готовност на около 190С градуса.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s