Празничен браунис с бисквитки орео и шоколадов чипс

Виждала съм различни десерти с бисквитките Орео и съм се чудела какъв е техния вкус. Харесвам тези какаови десертчета, защото ми напомнят на онези другите, които имах в детството си. Те бяха някак по – обикновени, но и малко по – вкусни. Сигурно се сещате и вие 🙂 Така при поредната извънградска разходка за глътка чист въздух и почивка, реших да приготвя десерт с Орео.

Поразрових в интернет, за да видя какво ще намеря за ”бисквитките”. Учудващо, имаше доста интересни неща! Не съм очаквала да намеря толкова много за бисквитите, а доколко тази информация е достоверна, ще оставя на вас да прецените 🙂
Думата “бисквита” произхожда от латинската дума  „bis” – двойно и „coquere” –  готвя, което буквално означава изпечени, сготвени два пъти. Името идва от начина, по който са приготвяни бисквитите в началото – първо са изпичани във фурна, а после изсушавани на слаб огън.
Сведения за първите бисквити има, че са били изпичани  в изстиващите пещи след хляба и използвани като дълготрайна храна. Персийците първи започват да прибавят масло и яйца към бисквитите, за да омекотят сместа, както и плодове или мед, за да я подсладят. Тогава разпространението на това тестено изделие става по – масово.

Един от най – ранните видове бисквити е т. нар джинджифилова бисквита (сладкиш с или петмез, подправен с джинджифил). Първоначално бисквитата наподобявала гъста и лепкава, подправена с джинджифил, субстанция. Продуктите, необходими за тези бисквити, внезапно оскъпили направата им, затова дълго време се използвало остатъчното тесто от хлебопекарните.

Но мисля, че много се отклоних от главната си цел! Ето го и Празничният браунис с бисквитки орео :
Необходими продукти:

  • 250 гр. Меко масло
  • 7 с.л. бяла кристална захар
  • 10 с.л. кафява захар
  • 1 ампули екстракт ванилия
  • 1 ампула есенция ром
  • 2 яйца
  • 3 ч.ч. плюс брашно
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. сол
  • 1.5 ч.ч. шоколадов чипс
  • 3-4 пакетчета бисквитки Орео

За Браунис тестото:

  • 6 с.л. какао на прах
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. ванилия екстракт
  • 1/8 ч.л. сол
  • 3/4 ч.ч. брашно

Загрейте фурната до 180 градуса и подгответе тавичка застлана с хартия за печене. Разбийте маслото с кафявата и кристалната захар до кремообразна смес.

Прибавете ванилията, есенцията ром и яйцата и разбъркайте, докато се обединят. След това се добавете солта и содата за хляб. Прибавете брашното /като оставите няколко лъжици отделно/ и разбъркайте с шпатула, докато се обединят съставките. Прибавете и шоколадовия чипс.

Разтелете тестото равномерно по дъното на тавичката. Поставете бисквитките Орео като леко натисните. В отделна купа смесете какаото и олиото, прибавете яйцата, захарта, ванилията и солта и разбъркайте, след което прибавете и брашното и разбъркайте отново, докато сместа стане гладка. Излейте тестото върху бисквитките Орео и разстелете равномерно.

Печете за около 40 минути или докато в ръбовете леко придобият приятно изпечен кафяв цвят. Охладете напълно за 2 часа и разрежете.
Advertisements

2 thoughts on “Празничен браунис с бисквитки орео и шоколадов чипс

  1. При теб наистина изглежда много вкусно! Тази година по Коледа смятам да пробвам нови рецепти и ми се струва че тази ще бъде една от тях! 🙂

    Like

  2. Благодаря ти, Гери 🙂 Реших, че е време за малко пообновяване на вируталното ми местенце 🙂
    Рецептата много се хареса вкъщи, но да те предурпедя, че става доста сладичко :))
    Поздрави!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s