Чийзкейк – Баклава















Десерт, към който подходих леко шеговито и с недоверие, но се оказа, че съвсем заслужено влиза в Топ 10 на любимите ми ”празненства за сетивата”!

Продукти за чийзкейк основата:

  • 150 гр. орехови ядки
  • разтопено масло
  • 300 гр. безсолно крема сирене
  • 300 гр. заквасена сметана
  • 160 гр. пудра захар
  • 3 яйца
  • 1 ч. л. ванилова есенция
  • 10 фини кори за баница
Продукти за медения сироп:
  • 100 гр. пудра захар
  • 150 мл. вода
  • 125 мл. мед
  • пръчка канела или 1 ч. л. на прах
  • 50 гр. лешници и шам фъстък за поръсване
  • Малко желе от  вишни за намазване
Приготвяне:

 Първо започнете с медения сироп. Разбъркайте добре меда, водата, захарта и канелата в касерола докато заври. Оставете сиропа да ври на ниска температура за 15 – 20 минути. Поставете го настрана до пълно охлаждане.

 
Запечете орехите  и ги нарежете на едро, към тях прибавете 80 мл. от медения сироп и разбъркайте добре.
В голяма купа разбийте крема сиренето, заквасената сметана и захарта, прибавете последователно яйцата и ванилията. Аз взех крем сирене с орехи вътре, което се оказа доста добра комбинация!
В тавичката, която ще ползвате, подредете една по една корите, като мажете всяка с разтопено масло и меден сироп. Може корите да надстърчат малко от тавата, но не е проблем, защото след изпичане ще се начупят и ще ги смесим с ядките, с които ще поръсим вече изстиналия десерт.
Изсипете половината от чииз сместа върху корите, сипете с лъжица ореховомедната смес по цялата площ. Долейте останалата част от крема и печете в предварително загрята на 160С фурна за 1 час и 10 минути до постигане на златист цвят.
Отворете вратата на фурната и изчакайте чиийзкейка да се охлади напълно, след това го прехвърлете в хладилника  и консумирайте след поне 12 часа.
Полейте чийзкейка с леко разбито желе от вишни и посипете със сместа от орехи, шам фъстък и кори.
 
Да ви е сладко! 🙂
Източник: Тук
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s