Добре дошли в 2014

          Въпреки липсващият сняг, празничното настроение беше на ниво. А заедно с него и желанието вкъщи да се разнася аромат на нещо вкусно и коледно. Отдавна заплануван и вече една година отлаган, настъпи моментът да направя щолен. Дали заради многото продукти, които не бях сигурна дали ще намеря или заради времето, което знаех, че ще ми отнеме, миналата година се разминах само с Коледни меденки…
Ето го и него! 🙂
dd176-img_86891-001
Историята на т.н. Коледен хляб води началото си от Германия. Съдържа ситно нарязани захаросани плодове, ядки и ароматни подправки. Традиционно тестото за щолен не е много сладко. Сладостта на десерта идва от захаросаните плодове и захарната глазура.
         От 1474г. насам това е най – известният десерт произвеждан в Германия. В началото щоленът представлявал безвкусен хляб от вода, овес и брашно, но в последствие бил обогатен и безвкусният коледен кекс се превърнал в един от най – продаваните дрезденски десерти.
А ето и рецептата за него:
Продукти:
  • 500 гр брашно + допълнително за омесване
  • 7 гр суха мая за хляб, т.е. 1 пакетче
  • 2 пакетчета суха ванилия или 1 брой ванилова есенция
  • 200 гр разтопено и охладено краве масло
  • 100 гр захар
  • 250 мл прясно мляко
  • щипка прясно настъргано индийско орехче
  • щипка смлян карамфил
  • 1/4 чаена лъжица счукани зърна кардамом
  • щипка сол
  • 1 есенция ром
  • 60 гр счукани бадеми
  • 200 гр стафиди, накиснати в ром
  • 100 гр захаросани червени череши без сос
  • 60 гр захаросани портокалови кори
  • 60 гр захаросани лимонови кори
  • 100 гр бадемова паста за печене
  • Допълнително разтопено масло и пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Млякото се затопля и се добавя в купа, където сме сложили маята и 1 чаена лъжица захар, разбърква се и се оставя за няколко минути маята да шупне. В голяма купа се пресява брашното със солта. Добавят се захарта, подправките, ванилията и есенцията ром. Разбъркват се добре. В средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята.
Замесва се тесто, пренася се върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори и бадемите. Замесва се отново, докато всички съставки се разпределят равномерно.
Тестото се слага в голяма купа, обилно намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа или повече. Аз лично използвам фурната като катализатор на този процес.
След като тестото удвои обема си, се изважда от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност. Поръсваме със ситно нарязаната бадемовата паста и премесваме отново, за да се разпредели и пастата. Оформеният щолен се пренася в намазана с мазнина тава. Покрива се с кърпа и се оставя за повторно втасване за около 1 час.

Фурната се нагрява на 180°C. Щоленът се покрива (не плътно) с алуминиево фолио, за да се предотврати изгаряне. Пече се около 1 час.

След като се извади от фурната, още докато е топъл се намазва с разтопено масло. Поръсва се
обилно с пудра захар и се оставя да изстине.
Когато е изстинал напълно се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява
на хладно място.
Преди да се поднесе отново се поръсва с пудра захар.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s